Op 22 april bracht Zembla een onderzoek over de bosplanning van de Nederlands overheid in beeld. Het compenseren van bos blijken we toch niet zo goed in te zijn. Wel komt er mooi voorbeeld van een compensatie bos met biodiversiteit naar voren. De groei van een dergelijk bos duurt helaas wel jaren. De vraag of er ook voordelen zijn voor het milieu door het kappen van bomen werd nauwelijks besproken.
In de reactie van Staatsbosbeheer op de betreffende uitzending staat benoemd dat Nederland uit ongeveer 10% bos bestaat. Ruim 125 jaar geleden is Staatsbosbeheer opgericht om bossen aan te planten omdat Nederland destijds uit nog maar <5% bos bestond. Een bijzonder gegeven is dat Nederland ook wel Holland, betekend Houtland, wordt genoemd. Holland was een gebied waar hout groeide, moet wel gezegd worden dat het niet om het huidige Nederland gaat.
Modulair bouwen met hout wordt door de grote bouwbedrijven in NLD genoemd als het nieuwe normaal. De bouw lijkt de sector met de grootste mogelijkheid om staal en beton te vervangen. Het Nederlandse hout wordt gebruikt voor de bouw, de industrie en de opwekking van warmte. Het hout waar mee gebouwd wordt met name geoogst in Scandinavië, waar overigens weinig ruimte voor diversiteit lijkt te zijn.
800.000 HA NODIG VOOR MATERIALEN. Brief van Ronald Rovers.
In Japan produceren ze hout zonder bomen te kappen. Kan de bosbouw in Europa wat leren van de techniek Daisugi? De hout productie is flexibel en met een hoge dichtheid.
Onderstaand een film over Hugh Wilson die al +30 jaar van zijn leven aan zijn droom werkt en zich inzet om een enorm bos te planten. Begonnen in de jaren '80, dwars tegen de denkwijze van de gevestigde orde (boeren) in. Misschien is deze droom wat ver van je bed, maar kan je wel een boom planten in je tuin en maken we zo een bomenrijk woongebied i.p.v. straatje schoon.
Comments