top of page
Zoeken
Foto van schrijverReinier van Valkenhoef

Bunschoten, een woestijn van steen?

Bijgewerkt op: 30 jun 2021

Rotterdam heeft op 15 juni met 27 partners een stadsakkoord bereikt voor het realiseren van 7 projecten. De projecten moeten zorgen voor het verbeteren van de publieke ruimte door klimaat adaptieve maatregelen en principes toe te passen.


Voordelen die hierin behaald worden;

- reduceren van hitte (stress),

- het aantal m2 groene dak verhogen,

- het toevoegen van groene stedelijke binnenruimten.


Kortweg, minder steen, minder auto's en meer groen in het straatbeeld. Daarmee een gezondere en leefbare leefomgeving.

In Bunschoten is de visie om juist de open liggende gebieden te bebouwen. Dit worden ook wel inbreidingsprojecten genoemd. Investeerders en bouwpartijen profiteren op korte termijn. Bouwen binnen bestaande wijken. Moet en of kan dit niet anders?


Voorbeelden van inbreiding;

- Kootje, maximale bezetting afgeweken van bestemmingsplan en hogere verhardingsgraad,

- Melkfabriek; nauwelijks groen, enkel bestrating voor parkeren,

- Poging groenzone Westsingel nabij basisschool het Kruisrak te bebouwen met bouwblokken,

- Diverse projecten nabij Oostsingel en de Zuidwenk


Wat volgt; locatie Groenschool, Calvijnschool en het Talent?


In de toekomstvisie van de gemeente Bunschoten staat geschreven;

In de gemeente is tot 2025 voldoende ruimte voor woningbouw voorhanden. Die ruimte is er zowel voor inbreiding (bouwen binnen bestaande wijken, bijvoorbeeld op vrijgekomen grond) als voor uitbreiding (het uitbreiden van de gemeente, bijvoorbeeld via de aanleg van nieuwbouwwijken).


Bunschoten ligt in een uniek landschap met veel groen (Eempolder, je zal er maar wonen). We hebben op diverse locaties nog de kans om de binnendorpse ruimte goed te benutten. De kwaliteit van de leefruimte en daarmee de leefbaarheid en gezondheid van de bewoners zou voorop moeten staan. Neem Rotterdam als voorbeeld; Beter voorkomen dan genezen.

Er is inmiddels naar mijn idee al te weinig ruimte in het dorp om de nodige verkoeling op te zoeken. Het is niet voor niets dat de tuinen vol staan met zwembaden en de gevels en daken vol komen te hangen met airco-units. Inwoners gaan nu in eerste instantie niet naar buiten om verkoeling te zoeken in de groene zones van Bunschoten, deze mogelijkheid is er gewoonweg nauwelijks.


In de steden is er inmiddels al de nodige aandacht voor, nu nog de dorpen. Dit ter voorkoming van dat we straks enkel en alleen nog tegen stenen aankijken, de hitte van de zon via de stenen ervaren en voorgoed met de gevolgen kampen.


Kom op Huig! Denk aan de lange termijn. Onderneem actie voor de inwoners en de ondernemers.



Luister ook deze uitzending van BNR over hitte stress. Steden zijn woestijnen van beton.

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Biobased bouwen

Over zes jaar moet dertig procent van de huizen voor dertig procent bestaan uit biobased bouwmaterialen. Dat is althans het ambitieuze...

留言


bottom of page