De meningen zijn verdeeld. Ga je hybride met een lucht-water of een lucht-lucht (airco) warmtepomp.
Op de lucht-water warmtepomp krijg je subsidie die kan oplopen tot 3.000,- euro.
Momenteel krijg je geen subsidie op het plaatsen van een airco als hoofdverwarming, om de simpele redenen dat we willen voorkomen dat we in de zomer ook gaan koelen. In de zomer koelen met een airco vraagt de (on)nodige elektrische energie (die momenteel nog niet volledig groen is + ander topic). Het vraagt dus discipline van de gebruiker om deze dan niet in te zetten. Het vreemde van het argument is dat de lucht-water warmtepomp eveneens ingezet kan worden om te koelen.
Het is nog best lastig om de meest duurzame combinatie te vinden. De keuze is afhankelijk van je wensen en de situatie (schil, oriëntatie woning, gebruik, eigen e-opwekking) van je bestaande woning.
Om de proef op de som te nemen hebben wij gekozen voor de lucht-lucht warmtepomp . De komende periode ga ik de verbruiken meten en vergelijken, en het comfort ervaren. Ik wil graag zelf ervaren of deze optie momenteel terecht in het wel bekende hoekje verkeerd.
De lucht-lucht warmtepomp is een praktische en goedkope optie. Beproefde techniek, al jaren in omloop, vele malen duurzamer dan een gasketel, goedkoper dan een lucht-water wp en eenvoudig te installeren. In de winter kan je als nodig bij-verwarmen (als back-up) met de reeds aanwezige gasketel.
Nadeel is dat je warm tapwater via de gasketel verwarmd zal worden, je kan dus niet naar energieneutraal. Daarnaast krijg ik vaak de opmerking over de esthetiek. Een unit aan je muur op hoogte (dit is een keuze, want ze bestaan ook als wand variant die je laag kan ophangen) vindt men niet mooi. Maar wat mij betreft is het een kwestie van wennen en vergelijk het eens met de radiator die in de woningen hangen?
De gashaard eruit, 2 vliegen in 1 klap? Oude en nieuwe situatie.
Comments